Ο φωτογράφος Τσε


Πριν περίπου 2,5 χρόνια είχε γίνει μια έκθεση στην Αθήνα με φωτογραφίες που είχε αποτυπώσει ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα στη διάρκεια της ζωής του. Πολύ καλές οι φωτογραφίες, ποικίλου ενδιαφέροντος. Μία όμως για μένα ήταν φωτογραφία-σύμβολο, με βαθύ πολιτικό και κοινωνικό μήνυμα, που πολύ φοβάμαι όμως ότι ήταν εντελώς τυχαία και ο Τσε δεν την προγραμμάτιζε να φανεί έτσι. Όσο και αν έψαξα στο διαδίκτυο δεν μπόρεσα να την εντοπίσω. Γιαυτό αποφάσισα να την αναπαραστήσω (σκιτσογράφος δεν είμαι γιαυτό επικαλούμαι την επιείκειά σας!).







Τα σχόλια δικά σας.



4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όπως λέει κ ένα τοίχος κάπου στη Δάφνη:
Καλύτερα μια ώρα ελέυθερος κ ωραίος
παρά 40 χρόνια καλός νοικοκυραίος

Αλλά όπως λέει κ ένα τραγούδι:
Άσε τις φιλοσοφίες
μίλα μας πιο καθαρά
θα μας πεις για την αγάπη
που σου πήρε τα μυαλά;

astromonos είπε...

Για να απαντήσω προσωπικά στην ερώτησή σου, αλλά και για να συνδυάσω τις δυο -εκ πρώτης άποψης ασύνδετες- παραγράφους του σχολίου σου αγαπητέ ανώνυμε, σου λέω ότι αυτή η αγάπη που έχει πάρει τα δικά μου μυαλά είναι η έννοια "ελευθερία ψυχής". Όλη μου η ύπαρξη καθημερινά κινείται για να ελευθερώσω την ψυχή μου, ακόμα και αν χρειαστεί να πάω αντίθετα από κάθε ρεύμα, μάζα ή δύναμη των καιρών. Αυτό εξάλλου πιστεύω ότι είναι και ο συμβολισμός -κατά την δική μου πάντα οπτική- σε αυτήν την φωτό του Τσε. Χαιρeτώ σε!

Ανώνυμος είπε...

...κ αν όντως σημαίνει κόντρα στο ρεύμα, τότε δείχνει αυτό που γνωρίζουμε.. βαρύ το δικό σου φορτίο, κ μόνος σου οδηγείς, εσύ που θα απαρνηθείς τη "βολή" που προσφέρει η χειραγώγηση...

Πάντως κ ο μεν κ οι δε, πίσω απ'τον ίδιο φράχτη βλέπω να κινείστε... μακάρι μια "ελεύθερη ψυχή" να μπορεί να τον διαπεράσει, κ ας μένει το σώμα της στην ίδια πλευρά: μέσα στην κοινωνία.

Σεμίραμις

astromonos είπε...

Πολύ σωστή η παρατήρησή σου αγαπητή Σεμίραμις. Βλέπεις κάποια πράγματα δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε. Είναι εναντίον των φυσικών μας νόμων να ξεφύγουμε από το φράχτη. Αυτό που μπορούμε όμως να κάνουμε είναι να διαλέξουμε κατεύθυνση του δρόμου που θα ακολουθήσουμε. Γιατί; Ίσως για να δούμε αν κάπου τελειώνει αυτός ο φράχτης... Αν, τονίζω. Τα φιλιά μου.