Πόση ασχετίλα έχουμε; (Νο2)


Αναζητώντας τη σημασία και το νόημα -αν υπάρχει- στην λευκή ψήφο, ήρθα αντιμέτωπος με το κάτωθι προεδρικό διάταγμα περί της εκλογής βουλευτών για τις δημοτικές, νομαρχιακές και εθνικές εκλογές. Το ίδιο ισχύει και για τις ευρωβουλευτικές, από ότι μου επιβεβαίωσε ο δικαστικός αντιπρόσωπος του εκλογικού τμήματος που ψήφησα προχτές:

www.kerkyra.gr/portal/ekloges/PD_96-2007.doc

Αν πάτε στο άρθρο 98, στη σελίδα 73 και διαβάσετε την παράγραφο 8, θα αντιληφθείτε τι πραγματικά ισχεύει για την λευκή ψήφο.

Με λίγα λόγια, όταν ψηφίζεις λευκό πετυχαίνεις μια τρύπα στο νερό! Όχι σαν εκλογικό αποτέλεσμα, μα σαν διαδικασία εκλογική, δημοκρατική, σαν πολιτική πράξη. Τι εννοώ: όταν ρίχνεις λευκό, η πράξη σου αυτή δεν έχει νόημα, καθώς τα λευκά ΔΕΝ προσμετρώνται στα έγκυρα. Και ρωτάω: γιατί ρε γαμώτο; Το χειρότερο είναι η κοροϊδία της εξουσίας απέναντι στην πολιτική σου αυτή πράξη να μην εκπροσωπειθείς από κανέναν υποψήφιο, γιατί πολύ απλά κρίνεις ότι κανείς τους δεν είναι ικανός να αρθρώσει τον δικο σου λόγο. Άρα ενώ εσύ εκφράζεσαι και λες ισχυρά και φωναχτά με το λευκό ότι "κανείς σας δεν με εκπροσωπεί!", η φακεν εξουσία σου λέει ισχυρά και φωναχτά "βούλωσέ το!" Αναιρεί δηλαδή αυτήν σου την άποψη, την κάνει ανίσχυρη και ανούσια, χωρίς νόημα, χωρίς αντίκρυσμα. Και ξαναρωτώ: γιατί πρωτοφτιάχτηκε αυτή η έρμη λευκή ψήφος από τον νομοθέτη; Τι άλλο θέλει να δείξει αν όχι την δυσαρέσκεια απέναντι στην πορεία του ίδιου του πολιτικού μας συστήματος; Και τελικά γιατί έχει σήμερα καταντήσει η πιο ηλίθια πράξη σε εκλογικές αναμετρήσεις;

Ο ψηφίζων κόμμα έχει πεποίθηση υπέρ της ικανότητας κάποιων πολιτικών προσώπων, ο απέχων έχει συνείδηση ότι δεν θέλει να συμμετέχει σε όλο αυτό το πολιτικό-κοινωνικό γεγονός, ο ψηφίζων άκυρο είναι από μόνος του άκυρος για αυτήν την πόλύ δύσκολη διαδικασία..., ο ψηφίζων λευκό όμως τι πετυχαίνει όταν νομίζει ότι κάνει την ύψιστη πολιτική πράξη (να εκφραστεί για το μέλλον του τόπου του), αλλά κάποιοι αναιρούν αυτό του το δικαίωμα γελοιωποιώντας τον, αφού τον αφήνουν να ψηφίζει αφαίρώντας όμως την αξία της ψήφου του;

Τελικά τι γίνόνται οι λευκές ψήφοι; Ένα απλό στατιστικό νούμερο στις οθόνες της τηλεόρασης που μάλιστα ενσωματώνεται με τα άκυρα; Ε, όχι κύριοι, το λευκό δεν είναι το ίδιο με τα άκυρα γαμώ την ψεύτρα κοινωνία μου!!!!!!! Το λευκό είναι άποψη, είναι πολιτική θέση ώριμη, ενώ το άκυρο είναι μια μαλακία και μισή, από μαλάκες και ανώριμους. Γιατί φιμώνεται έτσι, κάποιος που θέλει να πει το δημοκρατικά απλό, ότι δεν εκπροσωπείται από κανέναν; Πόσο φασιστικό είναι αυτό να κρίνει κάποιος το είδος της απόφασής σου; Μα, δημοκρατία δεν είναι να μπορεί ο καθείς να πει ελεύθερα την άποψή του; Και μια από αυτές τις ειλικρινείς απόψεις δεν μπορεί να είναι ότι "δεν γουστάρω τις απόψεις των άλλων;"

Τελικά είμαστε σε δημοκρατία κύριοι ή σε κατ' ευφημισμόν δημοκρατία;

3 σχόλια:

Manito είπε...

Δημοκρατία??? Τί είναι αυτό??
Η δημοκρατία πλέον έχει καταντήσει σαν το θεό.Λογικά πρέπει να υπάρχει.Είναι θέμα πίστης.Αλλά αν πιστεύεις εσύ στο θεό δεν σημαίνει ότι πιστεύει και αυτός σε σένα.
Οπότε για ποια δημοκρατία μιλάμε(??)
Αυτό με τη λευκή ψήφο υπάρχει εδώ και πολλά πολλά (αλλά πολλά) χρόνια!Γι'αυτό καλύτερα αποχή.Όχι ότι θα βγει κάτι καλύτερο,αλλά είσαι εσύ καλύτερα με τον εαυτό σου.Δεν αισθάνεσαι τουλάχιστον προδομένος.Βεβαία η λύση είναι μία.Κάποια στιγμή να ξυπνήσουν τα πρόβατα και στις εκλογές να ρίξουν ούτε άκυρο ούτε λευκό,αλλά να ψηφίσουν το πιο τελευταίο κόμμα.Κηνυγούς ας πούμε.Εκεί να δεις πως θα ταρακουνηθούν όλοι.Αλλά αυτο προυποθέτει ρίσκο.Ένα ρίσκο από όλες τις πλευρές.

astromonos είπε...

Δεν θα συμφωνήσω με την ιδέα της αποχής. Η μη συμμετοχή είναι αδιαφορία, και αδιαφορία είναι έγκλημα ή αλλιώς είναι ήττα. Κάτι πιο δραστικό οφείλουμε να κάνουμε όλοι μας. Ούτε επίσης θα συμφωνήσω με το να ψηφίσουμε το τελευταίο κόμμα μόνο και μόνο από αντίδραση. Έτσι πριμοδοτούνται πρόσωπα που δεν την αξίζουν. Για μένα υπάρχουν τρεις επιλογές:

1)Ή λευκό μέχρι να βρεις κάποιον που σε αντιπροσωπεύει, αλλά με την προϋπόθεση ότι το λευκό αναβαθμίζεται και λαμβάνει την κανονική του θέση και ισχύ ανάμεσα στα υπόλοιπα ψηφοδέλτια. Γι'αυτό πρέπει να γίνει κάτι να αλλάξει αυτή η αδρανής θέση της λευκής ψήφου.

2)Ή κατεβάζουμε τον ίδιο μας τον ευατό υποψήφιο, αν δεν βρίσκουμε κάποιον καλύτερο να μας εκπροσωπήσει.

3)Ή ακούμε αυτό το υπέροχο τραγουδάκι και βυθιζόμαστε στις σκέψεις, μήπως με αυτόν τον τρόπο εκτονωθούν τα μέσα μας λιγουλάκι

http://www.youtube.com/watch?v=p1IliftnYG4

Τα σέβη μου κύριε Manito!

Manito είπε...

Θα προτιμήσω αυτό το 'τραγουδάκι'
http://www.youtube.com/watch?v=9KguKieqH90&feature=related
Φαύλος κύκλος είναι όλα..'δουλεία να μην σου λείπει'.
Σαν να είχε δίκιο ο Όμηρος.Η Πηνελόπη κάθε βράδυ ύφαινε και το πρωί ξήλωνε..περιμένοντας τον Οδυσσέα,τον πολυμήχανο (έχει σημασία).Και αυτουνού του πήρε 20 χρόνια(!!!) να γυρίσει για να βάλει τάξη στην χώρα του.Και μέχρι να γυρίσει μνηστήρες πολιορκούσαν το χέρι(και όχι μόνο) της Πηνελόπης.Μια απλή ιστορία από τον παππού Όμηρο ή κάτι παραπάνω? Δεν νομίζω. Ο συμβολισμός είναι ολοφάνερος. Σε αφήνω να κάνεις τους συνειρμούς σου.
Ακόμα και ο πρώτος στίχος του έπους δεν είναι τυχαίος.."ANΔPA MOI ENNEΠE MOYΣA ΠOΛYTPOΠON OΣ MAΛA ΠOΛΛA.."