Αντιμέτωπος με το χάος!

Τι κάνεις όταν είσαι αντιμέτωπος με το χάος; Τι κάνεις όταν είσαι σε μια κατάσταση πολύ δύσκολη για εσένα, που όμοιά της δεν είχες καν φανταστεί; Πώς βγαίνεις από αυτήν με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, (διότι ως γνωστόν είμαστε μυγιάγγιχτοι εμείς οι ανθρωπίσκοι);

Και ρωτώ: όταν αντιμετωπίζουμε το χάος, δεν είναι σαν να αντιμετωπίζουμε στην πραγματικότητα τον εαυτό μας; Τι άλλο είναι ο εαυτός μας αν όχι ένας χαοτικός συνδυασμός υλικών και σωματιδίων (a random walk of the molecules, όπως είπε κάποιος...);

Αγαπητοί μου, τα πράγματα πάνω κάτω στην καθημερινότητά μας, είναι όπως στον στρατό. Τα βγάζεις πέρα μόνος σου. Βουτάς ή σε βουτούν στα σκατά και εσύ έχεις δυο επιλογές: ή πνίγεσαι σε αυτά ή επιβιώνεις. Πόλεμος και πάλι πόλεμος. Μάχη ανηλεής. Αυτό είναι η καθημερινότητά μας. Και φυσικά σχεδόν κανείς δεν θα γυρίσει να σου πει μπράβο.

Θα το ξαναπώ. Κάθε μέρα στη ζωή μου, επιβεβαιώνεται η ίδια σκέψη: τα πάντα μπορούν να συμβούν μέσα σε αυτό το -τυπικό και καθημερινό κατά τα άλλα- 24ωρο που αντικρύζεις το πρωί σαν ξυπνάς. Γι'αυτό, το μόνο που μετράει είναι η διάθεσή σου για την μέρα που μόλις βρίσκεται στα πόδια μας και τρέχει και μας παρασέρνει. Το αύριο δεν έχει καμία μα καμία αξία αν δεν ζήσεις το σήμερα. Έχει τόσες συγκινήσεις αυτό το σήμερα, που μπορούν να αντληθούν από τα πιο μικρά και ασήμαντα, μέχρι τα πιο μεγάλα και σπουδαία. Αρκεί να το θελήσεις. Και αρκεί να έχεις τη διάθεση να ασχοληθείς. Και τι είναι διάθεση; Είναι ότι διαθέτεις τον εαυτό σου και την ενέργειά σου στις άγνωστες βουλές του χάους!

Το να είσαι μάχιμος, έτοιμος για όλα, για τα πιο δύσκολα έως τα πιο ακίνδυνα, είναι το μόνο που μου δημιουργεί μια διέγερση, μια συγκίνηση. Το βλέπω σαν παιχνίδι; Ίσως... Όμως είναι πολύ ωραίο και μου θυμίζει τον "Γέρο και τη θάλασσα" (αυτό το υπέροχο σε σύλληψη και περιγραφή έργο του Χέμινγουέι). Και ο μάχιμος είναι μάχιμος παντού και πάντα. Έτσι απλά, λακωνικά.

Χτες ήρθα χωρίς υπερβολή αντιμέτωπος με το χάος. Εγώ και το χάος! Η πρώτη μας επίσημη, αλλά και απροσδόκητη αναμέτρηση. Έτσι είναι αυτές οι μάχες, απροειδοποίητες! Δεν ξέρω αν βγήκα νικητής ή χαμένος, ή δεν ξέρω αν έχει καν νόημα αυτή η ερώτηση (μιας και "χάους (τέκνο) ήν και εις χάους (κατάσταση) απελεύσει", όπως μου αρέσει να λέω!). Ξέρω όμως, και χαίρομαι πολύ για αυτό, ότι το αντίκρυσα στα μάτια. Ορθώνοντας το λιλιπούτειό μου ανάστημα, κοίταξα το χάος στα μάτια. Αυτό μου αρκεί για πρώτη φορά! Για τις επόμενες, οψόμεθα!

Και αν θέλετε να μάθετε τι έγινε χτες, τσεκάρετε αυτό:

http://www.youtube.com/watch?v=FfoQsZa8F1c

(το παραπάνω βιντεάκι είναι η tsar bomba που έριξαν οι Ρώσσοι το 1961. 57 μεγατόνοι! Πρακτικά, όλα τα εκρηκτικά του ΙΙ Παγκοσμίου Πολέμου επί 10 φορές....)