Βραβείο στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών!

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου "Αιγαίο.edu", αρ.φύλλου 1, Νοέμβριος 2009:


"Το τιμητικό βραβείο αριστείας για το 2009 στη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών στην Ανώτατη Εκπαίδευση του European Foundation for Quality in E-Learning (EFQUEL) απονεμήθηκε φέτος για πρώτη φορά σε ελληνικό πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημώνν του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η σχετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του EFQUEL Innovation Forum, που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι της Φιλανδίας. [...] Η διάκριση αυτή αποτελεί το επιστέγασμα μιας σύνθετης και ουσιαστικής διαδικασίας αξιολόγησης και πιστοποίησης ποιότητας των προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και λοιπών εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών που υλοποιούνται μέσα τηλεκπαίδευσης (e-learning). Φορέας αξιολόγησης ήταν το UNIQUe, εξειδικευμένο consortium υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και χρηματοδοτούμενο από το Lifelong Learning Programme της Ε.Ε.
Ειδικότερα, το UNIQUe eQuality Official Awarding Certificate πιστοποιεί επιλεγμένα ευρωπαϊκά ΑΕΙ μέσα από μια διαδικασία δημιουργίας και εφαρμογής κριτηρίων και διεργασιών διασφάλισης ποιότητας του e-Learning. Αποσκοπεί στο να συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων και στην αποτελεσματική χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών σε διάφορα επίπεδα: διαδικασίες και πλαίδιο μάθησης, πηγές και εκπαιδευτικό υλικό, διαχείριση πόρων, στρατηγική διοίκηση κ.α."


Και ρωτάω: πόσο δύσκολο είναι και σε άλλες σχολές και τμήματα της χώρας μας να δημιουργηθεί ένα δίκτυο τεχνολογιών αξιοποίησης της πληροφορίας; Πόσο δύσκολο είναι να εξοικειωθούμε και να μορφωθούμε σωστά ως προς τις νέες τεχνολογίες; Γιατί, για παράδειγμα, εκείνη η έρημη Ιατρική Αθηνών, να σε αναγκάζει να ταξιδεύεις από τη Γλυφάδα ή τη Νέα Μάκρη για να σου ανακοινώσει έξω από την αίθουσα εξετάσεων ότι το μάθημα αναβάλλεται; Γιατί να κάνει τόσο πολύ να διαδοθεί μια πληροφορία;

Υ.Γ.: Μοιράζουν laptop στα παιδιά της Α' Γυμνασίου, άντε να δούμε πώς θα το χρησιμοποιήσουν. Θυμάμαι στο Λύκειο όταν ήμουν -παλιές εποχές!- που είχαν φέρει προτζέκτορες και βίντεο για να χρησιμοποιηθούν στην εκπαίδευσή μας: ένας, το πολύ δύο, καθηγητές τα χρησιμοποιούσαν και -ευτυχώς- μας έκαναν να μην νοιώθουμε λίγα χρόνια αργότερα στις αίθουσες των πανεπιστημίων, σαν ούφο, όταν οι καθηγητές μας έκαναν μάθημα με τους laptop, όπως ένοιωθαν κάτι άλλοι συμφοιτητές που δεν είχαν δει ποτέ στη ζωή τους υπολογιστική μηχανή...!