Διεκδικώντας την υπερηφάνειά μας


Πρόσφατα έλαβα αυτό το mail από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι ίσως οι καλύτερες ευχές που άκουσα και διάβασα τις τελευταίες μέρες για το νέο έτος που άρχισε.




"Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,


Ζήσαμε –και ζούμε- μιαν ευδαίμονα περίοδο ηγεμονίας της ρητορικής της κρίσης. Ελλείμματα, χρέη, speads, αποδείξεις, διαφθορά, κ.λπ. Μιας κρίσης, όμως, που ωχριά σε διαστάσεις και ανθρώπινο κόστος συγκρινόμενη με τη μεγα-κρίση της καταστροφής που βίωσαν οι γονείς ή οι παππούδες μας, μόλις 50-60 χρόνια πριν. Η μνήμη είναι ακόμα ζώσα, παρούσα και ενεργή στα πρόσωπα τους.


Αυτή η προηγούμενη γενιά, που τα είδε και τα έκανε όλα, ανέδειξε ένα μοναδικό φαινόμενο: τη συντροφικότητα της δυστυχίας. Δηλαδή, την ανθρώπινη αλληλεγγύη μέσα στα δεινά της. Την υποδειγματική κοινωνική πειθαρχία ακόμα και στο απλό ζήτημα της διανομής του φαγητού. Η παρατεταμένη πολεμική κρίση δεν είχε απλώς λειτουργήσει εξισωτικά για τους ανθρώπους. Είχε φέρει στην επιφάνεια τον καλύτερο εαυτό τους.


Όσον κι αν είναι απρεπές και υπερβολικό να μιλάμε για ‘δυστυχία’ σήμερα, σε σχέση με αυτή των γονέων μας, το μήνυμα παραμένει ισχυρό.


Ευχή μου, λοιπόν, για το 2010, ας είναι η διεκδίκηση της υπερηφάνειας μας. Ας είμαστε –κι ας πράξουμε ώστε να είμαστε- υπερήφανοι για τους εαυτούς μας, το Πανεπιστήμιο μας και αυτή την πληγωμένη χώρα. Το Πανεπιστήμιο, ως χώρος του πνεύματος, πρέπει να δείξει το δρόμο.


Υπερήφανη Χρονιά, επομένως, Συνάδελφοι,

Καθεμιά, καθένας στο ρόλο και από τη θέση του,



Ανδρέας Τρούμπης"




Καθηγητής Ανδρέας Ι. Τρούμπης
Πρύτανης
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Κτίριο Διοίκησης
Λόφος Πανεπιστημίου
81100 Μυτιλήνη
τηλ.: 22510-36011, fax: 22510-36019
e-mail:
atro@aegean.gr