Μόνο του



"... Παρόλο που ένας υψηλός βαθμός ηθικής δεν προσφέρει λίγα ή καθόλου πλεονεκτήματα για τον κάθε μεμονωμένο άνδρα και τα παιδιά του απέναντι στους άλλους άνδρες της ίδιας φυλής, η αύξηση στον αριθμό των προικισμένων ανδρών και η πρόοδος στο επίπεδο της ηθικής θα δώσουν σίγουρα ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε μια φυλή απέναντι μιας άλλης."

(απόσπασμα από το βιβλίο "Η επανάκαμψη της πρωτόγονης κοινωνίας" του Adam Kuper, εδκόσεις Αλεξάνδρεια, χωρίς άδεια αναδημοσίευσης, το οποίο αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο "Η καταγωγή του ανθρώπου" του Κάρολου Δαρβίνου)

Αν επεκτείνουμε αυτήν τη σκέψη και στις γυναίκες -και όχι μόνο στους άνδρες και τα παιδιά τους- και αν αντικαταστήσουμε στο μυαλό μας τον όρο "φυλή" με τον όρο "ανθρωπότητα", τότε θα έχουμε κάνει update αυτής της άποψης στη σημερινή μας εποχή.

Αυτή η αναθεωρημένη, λοιπόν, άποψη, ας είναι μια μικρή απάντηση στη χθεσινή μεγάλη κουβέντα που είχα με το Σοφάκι.

Ένας άνθρωπος έχει μια μόνο λύση: να βελτιώσει την ατομική του συμπεριφορά και ύπαρξη, ώστε να βελτιωθεί η συλλογική συμπεριφορά και κοινωνική ύπαρξη, με τελικό αποτέλεσμα αυτή η κοινωνία να γεννά μόνο απογόνους που θα τους μαθαίνει τι θα πει σεβασμός στην ανθρώπινη προσωπικότητα.

Μην περιμένουμε συνεπώς να έρθει έξωθεν η δύναμη αλλαγής. Η αλλαγή εκπορεύεται από αυτό που φύσει δεν σταματά να αλλάζει: το μυαλό μας!



"Μόνο του"
Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου
Μουσική: Νίκος Αντύπας
Ερμηνεία: Άλκηστις Πρωτοψάλτη