Bookcrossing


Πιστεύετε ότι διαδίκτυο και λογοτεχνία (στην έντυπη μορφή της), είναι δυο κόσμοι αμοιβαία αποκλειόμενοι; Κάποιοι έχουν διαφορετική άποψη! Είναι οι λεγόμενοι bookcrossers.

Τι είναι το bookcrossing; Το 2001 ο Ron Hornbaker από το Μιζούρι των ΗΠΑ είχε μια πρωτότυπη ιδέα. Σκέφτηκε να δημιουργήσει μια κοινότητα ανθρώπων που θέλουν να μοιραστούν τα διαβάσματά τους με άλλους. Με τη βοήθεια του διαδικτύου η κοινότητα έγινε πραγματικότητα και αριθμεί σήμερα περισσότερα από 830.000 μέλη από όλον τον κόσμο. Ποια η φιλοσοφία της κοινότητας; Αν θες να μοιραστείς ένα βιβλίο με άλλους ανθρώπους και να ανταλλάξεις γνώμες, δεν έχεις παρά να μπεις στο site www.bookcrossing.com και να καταχωρήσεις τον κωδικό του βιβλίου (BCID) που υπάρχει στο εσωτερικό του. Στη συνέχεια δηλώνεις το μέρος που θα το αφήσεις, εκτυπώνεις μια ειδική ετικέτα που διαμορφώνεται αυτόματα (I'm free, I'm not lost) και την κολλάς στο εξώφυλλό του. Τέλος, το αφήνεις σε ένα σημείο της πόλης που ζεις και το ταξίδι του βιβλίου ξεκινά! Κάποιος άλλος θα εντοπίσει την ύπαρξή του τυχαία ή επειδή το ανακάλυψε στο γνωστό site και θα το μαζέψει. Αφού το διαβάσει, θα το αφήσει σε κάποιο άλλο σημείο για να το βρει κάποιος άλλος και έτσι να συνεχίσει το βιβλίο το δρόμο του. Μοιάζει λίγο με κρυμμένο θησαυρό; Μα ναι, αφού τα βιβλία είναι πολύτιμα! Μπορείς μέσα από το ηλεκτρονικό ημερολόγιο του site να διαβάσεις τα σχόλια που κάποιος άλλος έχει καταχωρήσει για ένα βιβλίο, αλλά και να προσθέσεις και τα δικά σου. Το ίδιο θα γίνει και με το δικό σου βιβλίο. Επίσης, πάντα μέσω του site, μπορείς να παρακολουθήσεις την πορεία των βιβλίων σαν να επρόκειτο για σημασμένα διαβατάρικα πουλιά...

Τι γίνεται στην Ελλάδα; Ήδη υπάρχουν περισσότεροι από 4.000 bookcrossers, έχουν οργανωθεί τέσσερα συνέδρια και αρκετές συναντήσεις. Το Μάιο του 2010 γίνεται το πέμπτο συνέδριο bookcrossing στη Θεσσαλονίκη.


http://www.bookcrossing.com/

http://www.bookcrossers.gr/




Πηγή: εφημερίδα του Παν/μίου Αιγαίου "ΑΙΓΑΙΟ.edu", φύλλο Ιανουαρίου 2010.



"Μήνυμα στο μπουκάλι"
Ερμηνεία: Β.D.Foxmoor
Στίχοι: Σοφία Κολοτούρου