Τα μεταξωτά βρακιά


Το κράτος είναι (;) στα πρόθυρα πτώχευσης. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Μονόδρομος οι περικοπές μισθών. Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Πώς έγινε ξαφνικά μια ωραία πρωία το ΠΑΣΟΚ να μας πει ότι το κράτος κινδυνεύει να διαλυθεί, όταν προεκλογικά το ίδιο κόμμα διασφάλιζε ότι θα βρεθεί το χρήμα που χρειάζεται για την εύρυθμη λειτουργία του (παρα)κράτους;

Χτες μεταξύ καρασοκατάνυξης και ποικίλων θαλάσσιων οψωνινών, συζητούσα με άτομο ηλικίας γύρω στα 45έτη, για την κατάσταση της κοινωνίας μας. Ο εν λόγω συνδαιτημών υποστήριζε και συμφωνώ απόλυτα, ότι δεν ξημέρωσε ξαφνικά μια άλλη μέρα για όλους μας, αλλά όλα αυτά που τώρα καλούμαστε να αντικρύσουμε είναι το αποτέλεσμα μιας στραβής κατάστασης αρκετών ετών.

Σήμερα το πρωί εντελώς τυχαία, σαν φυσική συνέχιση της χτεσινοβραδινής συζήτησς, ακούω το κάτωθι άσμα, το οποίο κυκλοφόρησε εν έτει 1995, δηλαδή πριν 15 χρονάκια. Αν αυτά διέβλεπαν οι συνθέτες του τραγουδιού για 5 χρόνια μετά, σκεφτείτε για 15 χρόνια μετά, δηλαδή για την Ελλάδα του 2010.


"Στην Ελλάς του 2000"
Στίχοι: Σαράντης Αλιβιζάτος
Μουσική: Αντώνης Βαρδής
Ερμηνεία: Αντώνης Βαρδής, Στέλιος Καζαντζίδης, Κατσιμίχα





Κύριοι! Γιατί μας κακοφαίνονται όλα αυτά; Μήπως γιατί από τα 5 ζευγάρια παπούτσια τώρα πρέπει να έχουμε μόνο 2; Μήπως γιατί ο καθημερινός (και για πολλούς ολοήμερος) καφές πρέπει να περιοριστεί και να γίνει 2-3 φορές την εβδομάδα; Καλομαθημένοι μου συνάνθρωποι, μήπως σας κακοφαίνεται που θα πρέπει να δηλώνεται όλα σας τα έσοδα στη φορολογική σας δήλωση ή μήπως σας τρομάζει η πιθανότητα ότι δεν θα μπορείτε να χτίσετε το εξοχικό σας στο βουνό που ονειρευτήκατε;

Ξέρω τι σκέφτεστε: γιατί να πληρώσουν τα πολλά οι λίγοι, αφού είναι άδικο! Ναι, αλλά αυτό δεν γίνεται σε όλη την ανθρώπινη ιστορία; Πάντα οι πολλοί δεν την πληρώνουν; Ή αν θέλετε: μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά (μόνο που πλέον τα ξερά έχουν μεταλλαχτεί σε πυροανθεκτικά φυτά... και έτσι καίγονται μόνο τα χλωρά). Κύριοι! Μην μας φταίνε πάντα οι άλλοι, οι μεγάλοι, οι έχοντες και οι κατέχοντες. Ας πάψουμε να στρουθοκαμηλίζουμε. ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΕΡΙΔΙΟ ΕΥΘΥΝΗΣ. Είτε δια της παρουσίας μας, είτε -κυρίως- δια της απουσίας μας. Θέλετε αποδείξεις; Πάρτε να έχετε:

-Γιατί από τη χούντα και μετά ψηφίζουμε μόνο 2 κόμματα;
-Πώς γίνεται μια ολόκληρη χώρα (συμπεριλαμβανομένης και της κουτσής Μαρίας) να πλουτίζει ξαφνικά ένα καλοκαίρι στο χρηματιστήριο και μετά από λίγο, πάλι έτσι ξαφνικά, να χάνει και να αναρωτιέται πού πήγαν τα λεφτά; Και σαν απάντηση να ακούει: "δανείσου από τις τράπεζες, θα σε ξελασπώσουν αυτές";
-Πώς γίνεται να μην υπάρχει έρευνα επιστημονική και εκπαίδευση σε τούτη τη χώρα που καταρακώνει τα παιδιά της σε ψεύτικα όνειρα, σε ανύπαρκτους επαγγελματικούς προσανατολισμούς, σε ατελείωτες ώρες φροντιστηρίων, σε επίπλαστες παρελθοντολογίες, σε μελλοντικές παπαρολογίες;
-Πώς γίνεται να θεωρείται ο μη κατέχων πανεπιστημιακό τίτλο ως "άχρηστος", και ακόμη χειρότερα, ο κατέχων πανεπιστημιακό τίτλο ως "ανεπαρκής" στην κοινωνία μας;
-Πόσα στρέμματα γης και δάσους έχουν καεί για πάντα;
-Πόσα θέματα ηθικής και σεβασμού έχουν χαθεί για πάντα;


Έχω να πώ μόνο ένα πράγμα αγαπητοί μου, και ας φανεί ανόητο:



ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ
ή αλλιώς
ΤΑ ΜΕΤΑΞΩΤΑ ΒΡΑΚΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΞΙΟΥΣ ΚΩΛΟΥΣ



Αν θέλουμε να δούμε την πραγματικότητα ας δούμε τη συνολική εικόνα και όχι μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Η κοινωνία μας τόσα χρόνια έτρεφε ένα απόστημα που δεν ήθελε καν να συζητά για αυτό. Μας αρκούσε η μαγκιά, η κλανιά και το κωλοφιλιστρίνι, η αμαξάρα η κωλοφτιαγμένη με τη διπλή εξάτμιση, τα σφηνάκια που αβέρτα κουβέρτα κερνούσαμε δώθε και κείθε, τα ξύδια και τα τζόνια που λουζόμασταν στις Μυκόνους και στις νάουσες της Πάρου, τα αρώματα τα γαλλικά, τα βύσματα (στρατιωτικά, πολιτικά, θρησκευτικά ή πάσης άλλης φίς-εως), τα μπιτάκια με τα οποία ξεβιδωνόμασταν, τα λούσα και τα ξενύχτια, τα δυο αμάξια γιατί ο ΗΣΑΠ βρωμάει (βλέπεις ήταν πιο εύκολο να αγοράσεις αμάξι παρά να βρωντοφωνάξεις να καθαρίσουν και να βελτιώσουν τα δημόσια μεταφορικά μεσα...), η αναρχία, η παρανομία, η ασέβεια, η έλλειψη δημοκρατίας, ο φανατισμός, η ξενοφοβία, ο ωχαδελφισμος, ο αδελφισμός σκέτο, τα σκάνδαλα. Αυτά θέλαμε; Αυτά τρώμε τώρα στη μάπα. Γιαυτό θερμή παράκληση σε όλους: ΣΚΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΚΑΨΤΕ.


Νεοέλληνες, με γειά σας το νέο κουστούμι!
(αξίζει να δείτε ολόκληρη την εκπομπή).

Και εγώ απαντώ σε όλα αυτά:


"Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον"
Στίχοι, Μουσική: Διονύσης Τσακνής
Ερμηνεία: Αφοί Κατσιμίχα



Όπως και να' χει όμως υπάρχουν και θετικά στοιχεία από αυτήν την κρίση που διανύουμε. Παραθέτω 12 από αυτά όπως μου ήρθαν με ένα mail:

1. Θα αναβιώσει το συσσίτιο της γειτονιάς και έτσι θα αναθερμανθούν και πάλι οι σχέσεις στις γειτονιές, όπου κανείς πλέον δε λέει καλημέρα στον άλλον.

2. Τα παιδιά δε θα φεύγουν ούτε στα 40 από το πατρικό τους και θα μπορούν έτσι να φροντίζουν τους γονείς τους, χωρίς να ξοδεύουν σε γηροκομεία και αποκλειστικές.

3. Θα ξαναζωντανέψει το ταβερνάκι της γειτονιάς, που με ελάχιστα ή και βερεσέ θα καλύπτει τη βραδινή έξοδο.

4. Θα λανσαριστεί νέα μόδα διατροφής, όπως ρεβίθια αλάδωτα με ρίγανη, ρύζι με μαραθόσπορο και ραδίκια ποσέ.

5. Θα γνωρίσει νέες δόξες ο Καραγκιόζης με παραστάσεις όπως Ο Καραγκιόζης στο Βατοπέδι, Ο Καραγκιόζης Υπουργός, Ο Καραγκιόζης τραπεζίτης, Ο Καραγκιόζης χρηματιστής...

6. Δεν θα χρειασθεί να ολοκληρωθεί το πείραμα CERN, μιας και οι επιστήμονες θα έχουν μπροστά τους ολοζώντανο το μεγάλο «ΜΠΑΜ».

7. Ο ρατσισμός θα δεχθεί ένα ισχυρό χτύπημα, γιατί οι αλλοδαποί ξέρουν περισσότερα από φτώχεια και πείνα, και μπορούν να μας διδάξουν τα «μυστικά» της επιβίωσης.

8. Θα εκτιναχθεί στα ύψη ο δημογραφικός δείκτης - κάτι πρέπει να κάνεις για να σκοτώσεις την ώρα σου όταν δεν έχεις δουλειά.

9. Θα ανέβει το μορφωτικό επίπεδο, αφού οι μαθητές θα το ρίξουν στο διάβασμα λόγω αφραγκιάς.

10. Θα αναβιώσει η φιλική εταιρία, η γιάφκα, το κρυφό σχολείο, οι αντιστασιακές ομάδες ενάντια στο ανάλγητο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις παραφυάδες αυτού.

11.Θα αυξηθούν οι συνδέσεις adsl γιατί το internet είναι φτηνό μέσο "διασκέδασης". Που λεφτά για έξω ...

12. Τέλος στην παχυσαρκία, η οποία κάνει θραύση στην Ελλάδα! Θα τρώμε λιγότερο (οι τιμές έχουν κορυφωθεί ενώ οι μισθοί έχουν πατώσει), θα κάνουμε περισσότερη γυμναστική (για να ζεσταθεί το κοκαλάκι μας εκεί που πήγε το πετρέλαιο), θα περπατάμε περισσότερο (εκεί που πήγε η βενζίνη). Θα γίνουμε ένας λαός κομψός και «φιτ».


Υ.Γ.1: Εγώ πάντως τη μηχανή που ονειρευόμουν θα την αγοράσω και φούρνος να μην καπνίσει που λέγαν και οι παλαιοί... Ας την έχω να κάθεται έξω από την πόρτα μου και ας μην έχω να της βάλω βενζίνα! Αϊ σιχτίρ πια! Μας μαύρισαν πρώτα ψυχολογικά ετούτοι εδώ πριν μας πεθάνουν οικονομικά...
Y.Γ.2: Αν δεν επαναστατήσουμε πρώτα μέσα μας, αν δεν σεβαστούμε πρώτα τον εαυτό μας, αν δεν θελήσουμε να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπό μας, τότε ας μην ψάχνουμε λύσεις αλλού. Δεν θα τις βρούμε. Και έτσι η κοινωνία μας το δρόμο της αλληλεγγύης δεν θα τον βρει.


"Νεοέλληνας"
Στίχοι, Μουσική, Ερμηνεία: Τζίμης Πανούσης