Γήινη μοναξιά;



N = the number of civilizations in our galaxy with which communication might be possible;

and

R* = the average rate of star formation per year in our galaxy
fp = the fraction of those stars that have planets
ne = the average number of planets that can potentially support life per star that has planets
f = the fraction of the above that actually go on to develop life at some point
fi = the fraction of the above that actually go on to develop intelligent life
fc = the fraction of civilizations that develop a technology that releases detectable signs of their existence into space
L = the length of time such civilizations release detectable signals into space

Αυτή είναι η γνωστή εξίσωση του Frank Drake που εισήγαγε το 1961, σε μια προσπάθεια να υπολογίσει τον αριθμό των πολιτισμών στο σύμπαν που μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.



"... Πολλά έχουν γραφεί για την ενδεχόμενη θεολογική σημασία της ανακάλυψης ζωής σε άλλους πλανήτες, αν αυτή έχει συμβεί. Ένα τέτοιο γεγονός θα έκανε το ανθρώπινο γένος πάνω στον πλανήτη Γη λιγότερο μοναδικό; Η ύπαρξη ζωής σε άλλος πλανήτες θα έκανε λιγότερο πιθανή την ανάμιξη ενός δημιουργού Θεού στη διαδικασία; Κατά την άποψή μου τέτοια συμπεράσματα δε δικαιολογούνται πραγματικά. Εάν ο Θεός υπάρχει και θέλει να έχει φιλία με αισθανόμενα πλάσματα σαν εμάς και μπορεί να αντιμετωπίσει την πρόκληση της αλληλεπίδρασης με 6 δισεκατομμύρια ανθρώπους σήμερα σ' αυτόν τον πλανήτη και αναρίθμητους άλλους που έχουν φύγει πριν, δεν είναι σαφές γιατί θα ήταν πέρα από τις δυνατότητές Του να αλληλεπιδρά με παρόμοια πλάσματα σε μερικούς άλλους πλανήτες ή, για τον ίδιο σκοπό, σε μερικά δισεκατομμύρια άλλους πλανήτες. Θα 'ταν φυσικά πολύ ενδιαφέρον να ανακαλύπταμε αν τέτοια πλάσματα, σε άλλα μέρη του σύμπαντος, έχουν επίσης τον Ηθικό Νόμο, λαμβανομένης υπόψη της σημασίας του για την αντίληψή μας για τη φύση του Θεού. Στην πραγματικότητα, εντούτοις, είναι απίθανο κάποιος από μας να έχει την ευκαιρία να μάθει τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα κατά τη διάρκεια της ζωής του."

(απόσπασμα από το βιβλίο "Η γλώσσα του Θεού" του Francis S. Collins εκδόσεων Παπαζήση, χωρίς άδεια αναδημοσίευσης)



Αγαπητέ F.S.Collins δεν είπε κανείς ότι "δεν είναι σαφές γιατί θα ήταν πέρα από τις δυνατότητές Του να αλληλεπιδρά με παρόμοια πλάσματα σε μερικούς άλλους πλανήτες ή, για τον ίδιο σκοπό, σε μερικά δισεκατομμύρια άλλους πλανήτες". Αυτό που είπαμε είναι τι θα γίνει αν ανακαλυφθεί άλλος πολιτισμός; Μήπως θα καταρρεύσει ο λόγος για την μοναδικότητα του ανθρώπινου είδους και της βασιλείας που ετοιμάζει για αυτόν ο Θεός; Μήπως δεν θα έχει καμία βάση η θεωρία του Θεού μιας και είναι κομμένη στα μέτρα και σταθμά του ανθρώπου και μόνο; Ένας ακόμα ζωντανός οργανισμός, ικανός να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους μήπως αναιρέσει το θεωρητικό κατασκεύασμα του Θεού, και ειδικά αυτό του χριστιανικού Θεού, που έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και μόνο; Ο Θεός έγινε άνθρωπος, για να σώσει τον άνθρωπο, μας λέγανε στο σχολείο και όχι τον εξωγήινο. Για Θεάνθρωπο μας μιλήσανε, για σταύρωση του Υιού του Θεού πάνω στη Γη και όχι πάνω στον Άρη ή στην Ανδρομέδα μας είπαν, για ανθρώπινες αδυναμίες του Θεανθρώπου μας έπεισαν. Συνεπώς, ενώ θέτετε ένα υπέροχο ερώτημα, υπεκφεύγετε τεχνιέντως με λόγια που δεν έχουν κανένα νόημα και καμία σχέση με το ερώτημα καθ' εαυτό. Και η τρανότητα της υπεκφυγής σας το "Στην πραγματικότητα, εντούτοις, είναι απίθανο κάποιος από μας να έχει την ευκαιρία να μάθει τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα κατά τη διάρκεια της ζωής του".

Αγαπητέ κύριε
F.S.Collins, τώρα είμαστε σε πιο στενή επαφή, καθώς μετά το τέλος της εξεταστικής σας διαβάζω πλέον καθημερινά, στενό μαρκάρισμα που λένε, σαν μια υπόσχεση στον Τειρεσία.

Μέχρι την επόμενη αντιπαράθεσή μας, λοιπόν! Απλώς, προσδοκώ μια πιο ξεκάθαρη θέση στα γραφόμενά σας και όχι μια προσπάθεια μπουρδουκλώματος πίσω από κάποιες λέξεις...



4 σχόλια:

Unknown είπε...

Είθε οι προσδοκίες σου να πραγματοποιηθούν! (Αν κ χλωμό το κόβω...)

Την καλημέρα μου!
Χ

Υ.Γ. θα το έχεις δει μάλλον αλλά ποτέ δε βαριέμαι να τον ακούω: http://www.youtube.com/watch?v=MlikCebQSlY

astromonos είπε...

Αγαπητέ Χρήστο,

Επίσης την καλημέρα μου.

Ευχαριστώ για το σχόλιό σου και την υπενθύμιση του βίντεο, που η αλήθεια είναι ότι το έχω απολαύσει κάμποσες φορές!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Στράτο,

Προσχωρώ και εγώ στην άποψη του Francis Collins, έτσι για να εκτονωθεί ελεύθερα η αντίθεσή σου σε κάτι που θεωρείς περιτράνως υπεκφυγή (τουτέστιν παγαποντιά και ηθελημένη στρέβλωση). Και στην άποψή του "Στην πραγματικότητα, εντούτοις, είναι απίθανο κάποιος από μας να έχει την ευκαιρία να μάθει τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα κατά τη διάρκεια της ζωής του", βάζω κι’ εγώ το δικό μου προσωπικό ερώτημα: Αλήθεια, Στράτο, το βλέπεις πολύ πιθανό ότι στη διάρκεια της ζωής σου (για τη δική μου δεν το συζητάμε) θα έχεις μια τέτοια ευκαιρία; Και εν τάξει εγώ σου σέω ότι θα την έχεις. Πιστεύεις ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει τη στάση σου στη ζωή;. Αν αποδειχθεί ότι υπάρχουν σκεπτόμενα όντα σε κάποιον άλλο πλανήτη εσύ θα πάψεις να αγαπάς, να νοιάζεσαι, να έχεις φίλους τους ανθρώπους; Και για να απαντήσω και στο ερώτημά σου που λες ότι υπεκφεύγει ο Collins. Δεν νομίζω ότι θα καταρρεύσει η χριστιανική πίστη επιδή μιλάει για άνθρωπο, για Θεάνθρωπο, για σταύρωση πάνω στη Γη, γιατί το κέντρο της και το θεμέλιό της δεν είναι ο άνθρωπος, με την έννοια του εγωιστικού γονιδίου που του δίνουνε κάποιοι, αλλά η Αγάπη που βιώνεται και πραγματώνεται μέσω του ανθρώπου αλλά γιατί όχι και μέσω οποιουδήποτ άλλου νοήμονος και πνευματικού όντος. Άυτά τα ανθρωπομορφικά (ανθρωποκεντρικά και εγωιστικά) είναι αλήθεια ότι μας τα διδάσκανε στο σχολείο, όπου μας μάθαιναν να κοιτάμε το δάκτυλο (τον άνθρωπο) και όχι το φεγγάρι (την Αγάπη), αλλά αυτό δεν μας απαλλάσσει από το χρέος μας να κοιτάμε το Φεγγάρι.

Τειρεσίας

astromonos είπε...

Αγαπητέ Τειρεσία,

για την Αγάπη μιλάει και ο ορθόδοξος χριστιανός και ο καθολικός και ο προτεστάντης, ακόμα και ο ιεχωβάς ή ο ινδουιστής ή και ακόμα και ο άθεος! Η Αγάπη ξεκινά από άνθρωπο και καταλήγει σε άνθρωπο, δεν θέλει Θεό διαμεσολαβητή. Δεν μπορώ λοιπόν να δεχτώ την χριστιανική πίστη τμηματικά όπως αρέσει στον καθένα να την μεταφράζει ή κομμένη και ραμμένη στα ερμηνευτικά μέτρα του καθενός. Η ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία -και αναφέρομαι σε αυτήν σαν την πιο οικεία στο κράτος μας- δεν γίνεται να αποκοπεί από την εκκλησία και τους φορείς της, δηλ. τους ιερείς, όπως δεν γίνεται να αποκοπεί και από όλη τη διδασκαλία του Χριστού, περί σωτηρίας του ανθρώπου, περί άλλης ζωής όπου ο Άνθρωπος θα παρευρίσκεται άυλος κάπου στους ουρανούς εις τους αιώνας των αιώνων αμήν! Είτε το θέλεις είτε όχι, αγαπητέ Τειρεσία, η χριστιανική ορθόδοξη θρησκεία, έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και τη Γη. Όλες οι αναφορές, όλα τα γραφόμενα και όλες οι διδασκαλίες αναφερονται στον Άνθρωπο και μόνο. Με αυτήν την λογική όμως, τόσες άλλες θεωρίες -που αφορούν την αγάπη- αναφέρονται στον άνθρωπο και μόνο. Γιατί αυτές να είναι λάθος και να μην είναι ο χριστιανισμός; Αλλά για να το γενικεύσουμε και έτσι να αποφύγω να με κατηγορήσεις ότι τα έχω βάλει με τον χριστιανισμό και μόνο, πες μου σε παρακαλώ ποια άλλη θρησκεία αναφέρεται σε άλλο ον ή πλάσμα εκτός γης και πέραν του ανθρώπου.

Η θρησκεία και η θρησκειολογία είναι φτιαγμένη από ανθρώπους για ανθρώπους. Όπως είναι και η έννοια της Αγάπης.

Η πραγματική ύπαρξη Θεού ή όχι, είναι ένα θέμα που ουδέποτε ο Άνθρωπος θα κατορθώσει να αντιληφθεί, (και εδώ έχει δίκιο ο Collins, αλλά δεν κολλά σαν απάντηση στο ερώτημα που θέτει πιο πριν στο κείμενό του), διότι το πεδίο τιμών αυτής της ερώτησης με το πεδίο αναφοράς της ανθρώπινης νοημοσύνης, είναι αλληλοαποκλειόμενα σύνολα. Ο Θεός αν υπάρχει, βρίσκεται πίσω από τον τοίχο που περικλύει την ανθρώπινη ύπαρξη και αντίληψη (αυτό μάλλον άμεσα με τοποθετεί στην κατηγορία των αγνωστικιστών και το δέχομαι αναντίρρητα). Και μην μπούμε πάλι στην αντιπαράθεση "αντίληψης" και "πίστης" σε παρακαλώ, δεν θα το αντέξω...