Ημερολόγια Μοτοσικλέτας Νο1


25/02/2011


Απαγορευτικά ταξίδια, ταξίδια στα κύματα, ταξίδια που καταλήγουν εκεί που δεν σε περιμένει κανείς. Σκας μύτη κατά τις 4.30 τα ξημερώματα, να βρέχει, να φυσάει, να κουβαλάς στην πλάτη τα κοινωνικά σου προστατευτικά και διακριτικά, αυτά που καλύπτουν την όμοια διαφορετικότητά σου και ψάχνεις… Ψάχνεις στα τυφλά, στο άγνωστο, ξεκρέμαστος, στων μαθηματικών το επικοινωνιακό πουθενά. Λάθος, δεν είσαι στο πουθενά, είσαι στο Καρλόβασι. Καλώς ήρθες. Μικρή βόλτα και αντιλαμβάνεσαι ότι βρίσκεσαι στο Αιγαίο. Εδώ, παραμεθόριος φίλε μου. Εδώ, άλλοι ρυθμοί. Εδώ, καιρού επιτρέποντος. Εδώ, άλλοι κανόνες. Εδώ, άλλα χρώματα και άλλες μυρωδιές.



Ανήφορος προς τον Άγιο Φανούριο





Άποψη του Καρλοβασίου από τον Άγιο Φανούριο





Ανεβαίνοντας προς τον Άγιο Φανούριο μου φανερώνονταν διάφορα...





Συνεχίζοντας την ανάβαση προς τον Άγιο Φανούριο συνέχιζαν να μου φανερώνονται διάφορες φάτσες...





Σχεδόν φτάνοντας προς τον Άγιο Φανούριο





Ο Άγιος Φανούριος!!





Κατεβαίνοντας από τον Άγιο Φανούριο συνέχιζαν να μου φανερώνονται φατσούλες, ακόμα και εκεί που δεν το περίμενα...





Προς την Αγία Τριάδα





Προς την Αγία Τριάδα χρωματιστά βότσαλα κοσμούν το δάπεδο





Χρωματιστά βότσαλα (υπενθύμισις: όλα τα χρώματα έχουν προέλθει από τα τρία βασικά χρώματα - αυτά είναι για μένα η Αγία Τριάδα)





Σχεδόν έχοντας φτάσει στην Αγία Τριάδα





Η Αγία Τριάδα, πάνω από το "Μικρό Παρίσι" όπως ονομάζεται η περιοχή!





Άποψη της Αγίας Τριάδας πάνω από το "Μικρό Παρίσι"!





Άποψη του Καρλοβάσιου από την Αγία Τριάδα





Άποψη του "Μικρού Παρισιού" άνωθεν! (από την Αγία Τριάδα)





Άποψη του "Μικρού Παρισιού" γύρω από την Αγία Τριάδα





Άποψη του Καρλοβασίου από την Αγία Τριάδα





Άποψη της πλατείας Καρλοβασίου





Άποψη της πλατείας Καρλοβασίου





Το πανέμορφο δημοτικό σχολείο Καρλοβασίου, την ώρα που αποχαιρετιέται από τους θαμώνες του




Στο Καρλόβασι υπάρχει και βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε ένα υπέροχο κτίριο, το πρώην Χατζηγιάννειο Παρθεναγωγείο. Ένα φοβερό κτίριο, ένα ζεστό περιβάλλον, μια ακαδημαϊκή στέγη, που σε εμπνέει να βυθιστείς στα κύματα των επιστημών. Μια μικρή πρώτη βουτιά να τι μου αποκάλυψε:

«Η μεγαλύτερη ίσως δοκιμασία για την ανθρώπινη ύπαρξη στον κόσμο είναι η μοναξιά της. Γι’ αυτό και η σκέψη ότι δεν είμαστε μόνοι μας ανάμεσα σε δισεκατομμύρια άστρα είναι και δελεαστική και παρήγορη. Από επιστημονική σκοπιά δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε και, κάτω από αυτές τις συνθήκες, καλύτερα να πιστεύουμε ότι έχουμε συντροφιά».

(από το «Στο κέντρο της Απεραντοσύνης» του καθηγητή Αστρονομίας και Αστροφυσικής Χαρίτωνα Τομπουλίδη, εκδ. Νέα Σύνορα – Α.Α.Λιβάνη 1999, χωρίς άδεια αναδημοσίευσης)



Το πρώην Παρθεναγωγείο και νυν Βιβλιοθήκη



Στο Καρλόβασι όπως είπαμε υπάρχει το Πανεπιστήμιο. Υπάρχουν και οι φοιτητές, αυτή η ακατάπαυστα δημιουργική κοινωνική ομάδα. Υπάρχει και η Κινηματογραφική Λέσχη Σάμου που προβάλλει το «Tetro» απόψε και ο Francis Ford Coppola ανατέμνει την κοινωνική κατασκευή της συγγένειας (διδάσκει ανθρωπολογία της συγγένειας ο τύπος), αποδεικνύει εντελώς ξερά και ασπρόμαυρα (όπως ακριβώς η αλήθεια και το ψέμα), το φτιασιδωμένα ανήθικο δημιούργημα των ανθρώπων που δομείται από τα ίδια του τα φυσικά χαρακτηριστικά: του εγωισμού, της αντιζηλίας, του φόβου. Ο άνθρωπος ζώο, έρμαιο των ορμών, θύμα των ανατροπών, θύτης των αγαπημένων προσώπων και έτσι της αγάπης. Και όλα αυτά ξετυλίγονται, πού αλλού; Στο Μπουένος Άιρες...





Στο Καρλόβασι, υπάρχουν όμως και οι νέοι άνθρωποι. Τα λυκειόπαιδα. Τα παιδιά εν γένει. Που δεν κρατιούνται, ξεχειλίζουν από κίνηση και ζιζανιές. Από ανάγκη έκφρασης. Από ανάγκη να ανήκουν κάπου και από ανάγκη να δηλώσουν το παρόν. Από ανάγκη να κατασκευάσουν την δική τους, καθαρά προσωπική ταυτότητα. Από ανάγκη να βροντοφωνάξουν και να αυτοσαρκαστούν: Έχεις facebook; Εύγε παίδες! Βρείτε το δικό σας χώρο, βρείτε το MySpace και το MyPlace και εντυπωσιάστε μας!



Άποψη της συναυλίας που έδιναν κάτι πιτσιρίκια



Στο Καρλόβασι, υπάρχει ακόμα απαγορευτικό. Μέχρι να κοπάσει λοιπόν ο αγέρας, εντός και εκτός συνειδητού, αναμένουμε. Αναμένουμε και αγναντεύουμε:





Γυρίζοντας από την Αγία Τριάδα βρήκα τη μηχανή μου δίπλα σε μια άλλη τριάδα, από ντενεκέδες σκουπιδιών και πάνω της να αράζει μια ομορφούλα, που μόλις ρώτησα το όνομά της μου είπε ότι την λεν:






Τελικά αναρωτήθηκα: οι άνθρωποι ετούτοι εδώ στο Καρλόβασι, τι θέλουν στη ζωή τους και τι αναζητούν;




Θέλουν ευτυχία και βουτιές στης ζωής τα καθάρια νερά και όχι ζωές με αδικία και πέταμα στους σκουπιδοντενεκέδες...



Τους βρίσκω ρεαλιστές και διόλου απαιτητικούς!!