4Η, 4Τ και 4Π



Η ίδια η ζωή, ως βιολογικό γεγονός, κάποιες φορές φτάνει σε οριακές καταστάσεις, τέτοιες που μόνο με εξειδικευμένη βοήθεια μπορεί να αποτραπεί ο θάνατος. Αυτό αποτυπώνεται στους ειδικούς αλγορίθμους ιατρικής παρέμβασης που αφορούν την Προχωρημένη Υποστήριξη Ζωής (ALS=Advanced Life Support) σε περίπτωση Καρδιοαναπνευστικής Ανακοπής και είναι γνωστοί -τουλάχιστον στη θεωρία και λιγότερο στην πράξη- στους περισσότερους από εμάς που εργαζόμαστε στο χώρο της Υγείας. Σε ένα σημείο του αλγορίθμου του ALS, λοιπόν που λες (έτσι για να κάνουμε ρίμα), ο ανανήπτης οφείλει να αναζητήσει εκείνα τα αναστρέψιμα αίτια που είναι κωδικοποιημένα ως τα "4Τ" και τα "4Η" από το ακρωνύμιο των κάτωθι παθολογικών καταστάσεων που αν ευρεθούν και ανασταλούν, τότε ίσως ο θάνατος αποτραπεί:



Όχι, δεν θα σας κάνω μάθημα Εξειδικευμένης και Προχωρημένης Υποστήριξης Ζωής σε αυτή την ανάρτηση, παρά μόνο αναφέρω όλα τα προηγούμενα για να τονίσω τη σημασία που έχει και μια ακόμα παράμετρος της Ζωής, αυτή της Ψυχολογίας και της Προσωπικής Ισορροπίας κυρίως του Ανανήπτη. Τι εννοώ: όταν ένας ανανήπτης συχνά, αν όχι καθημερινά, βρίσκεται στην άχαρη αυτή θέση να προσπαθεί να τραβήξει τον ασθενή από το πόδι να γυρίσει στα εγκόσμια όταν την ίδια στιγμή από το αντίθετο χέρι τον τραβάει τον ασθενή ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, είναι πολύ πιθανό να χάσει την εσωτερική του ισορροπία για το ποιο τελικά είναι το φυσιολογικό και ποιο το παθολογικό. Αν κάποιος κάνει κάτι κάθε μέρα, τότε λογικό είναι αυτό ακριβώς να θεωρεί ως φυσιολογικό. Αν όμως κάποιος εν Ζωή καθημερινά "τα λέει" με το Θάνατο, τότε πώς δέχεται μέσα του ότι το φυσιολογικό στη Ζωή είναι ο Θάνατος; Με άλλα λόγια, πώς η ίδια η Ζωή αποδέχεται τον Θάνατο ως κάτι το φυσιολογικό και καθημερινό; Αυτό από μόνο του ως φαινόμενο αποτελεί μια Ψυχική Ανακοπή... 

Πρόσφατα, μιλώντας με έναν συνάδελφο που διανύει περίοδο αδυναμίας και προσωπικής αναζήτησης, ανακάλυψα ότι υπάρχει και ένας επιπρόσθετος αλγόριθμος που τον ονομάζω τα "4Π", (σε αντιστοιχία με τα "4Τ" και τα "4Η" της Καρδιοαναπνευστικής Ανακοπής), που πρέπει κανείς να ακολουθήσει ώστε να γλιτώσει από την Ανακοπή και εν προκειμένω από την Ψυχική Ανακοπή. 

Τα "4Π" λοιπόν, είναι:

Πίστεψε στα Όνειρά σου.
Προστάτεψέ τα.
Πρότεινέ τα, στους γύρω σου.
Προσπάθησε λίγο ακόμα, μπορείς...


Ελπίζω με αυτόν τον Αλγόριθμο, να σωθούν από την Ανακοπή τους, κάποιες Ψυχές...